10/06/2014

MAMEE CHEF DAY OUT - PART 3

Feel free to visit Facebook Mamee Chef

Assalammualaikum

Gambar blurr… ni lah dia instructor kami En. Danish… orang Baba sangat ramah dan tak jemu jawab soklan dari kami yang rajin bertanya… hihi…

 Ini adalah first stage untuk membuat doh mee sebelum ditarik2.. haha… kita panggil dia Mixing… dalam bahasa melayu… campur? gaul? Lebih kurangla… mee mamee takde telur ye adik2.. hanya campuran, tepung dan minyak sahaja… air ada ke? Tak dengar dia sebut pun… hihi..

 2nd stage

 Ni dia doh yang dah di rolling kan guna mesin.. kalu secara tradisional.. jenuhla ko nak rolling pakai roller kayu tuh.. pitam haha!!! See.. berapa kali dia rolling tu? Dalam 5 or 6 kali gitu… pic tak penuh…

 3rd Stage

Mee ni dah jadi bentuk mee… dengan mesin ni tak perlu lah nak guna orang dok tarik2 mee tu jadi halus.. haa.. hebat kan?

 4th Stage

 Ni tempat dia steam mee tersebut..

Yang ini selepas mee tersebut di steam dan sebelum proses yang berikutnya iaitu…

5th Stage

Ni mee dalam cup

6th Stage

Brother ni koje dia untuk sort mana2 yang defect… jadinya mee kite tu sama size lah kan… kalu yang kurang masak dan terlebih masak, akan dinyahkan gitu…

7th Stage 

\
Tujuan dia untuk menghentikan/mematikan proses frying tadi… ni le tempat coolingnyer…

 8th Stage(last part)



Perasan x dorang tak pakai glove? Pastu nampak x ada bekas kaler putih kat dinding tu.. tu hand sanitizer, setiap 30 minit staf ni kene cuci tangan guna hand sanitizer… mengikut kata Danish.. penggunaan glove akan menyebabkan bahan kimia yang ada pada glove tu masuk dalam mee.. bahaya oo.. that’s y dorang guna hand sanitizer je…



Ok, dah siap… sape mau??? Hihihi…


Ok, sambung part 4.. last part… kite pegi Mamee Jonker House… Best Giler…

No comments:

Post a Comment