05/04/2015

Resepi Nasi Minyak Hujan Panas dan Gulai Ayam Terengganu Style

Assalammualaikum

Hari tu ada kan Cik Hani cite pasal en somi ngidam nasi minyak kat terengganu... ekceli... cik hani pun ngidam gaks... hihi...
Gigih la isteri misali ni cari resepi... kebanyakkan resepi payah nak cari bahan... google punye google akhirnya dapat gak haku resepi itu... kredit pada tuan punye blog Ilin Junus 

Yang hepinyerr... try terus jadi beb... wahahaha!!!! saya sangat sukaaaa.... baguih sangat ni resepi diaa.... sebab sebelum ni pernah buat... masa tu Mia baru umo 2 tahun... tak jadikkkk!!!! gggrrr... tapi bukan guna resepi mek Ilin ni... resepi sape tak tau....

Meh cik hani salin balik resepi dia... kalu korang malas klik link tersebut... hiks..

Resepi Nasi Minyak Hujan Panas
Bahan2:
5 pot beras (cik hani buat 2 1/2 pot je)
1/2 kiub pati ayam
1/2 cawan susu cair (cik hani guna pot beras wat sukat)
2 helai daun pandan
pewarna merah dan hijau
air secukupnya

Bahan tumis:
3 sb minyak panas
1 sb minyak sapi
1 sb marjerin
1/2 inci halia dihiris
1 biji bawang besar dimayang (cik hani guna 1/2 jer)
1 batang kulit kayu manis (agak2 le saiznyer)
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara Masak:
cuci beras dan toskan
tumiskan semua bahan tumis sehingga naik bau, kemudian masukkan beras dan gaul biar sebati.
masukkan susu cair, air secukupnya (ikutla jenis beras korang, ada beras perlu air banyak, ada yang air sikit kann...), kiub pati ayam, garam secukup rasa (cik hani tak letak pun) dan daun pandan.
bila nasi dah masak, letakkan titik2kan pewarna di kawasan berasingan (jangan kirai dulu), tunggu nasi kering kemudian baru dikirai...

Gulai Ayam Terengganu Style
Bahan2:
1 ekor ayam dipotong (ikutlah saiz yang korang suka, cik hani wat 1/2 ekor jer)
3 sb cili boh (cik hani buat 1 sudu)
5 biji bawang merah dikisar (cik hani guna 1/2 bawang besar)
3 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
1/4 inci lengkuas dikisar (cik hani ganti dengan halia)
1 inci kunyit hidup
3 sb serbuk kari
2 sb kerisik campurkan ke dalam serbuk kari
4 cawan air
air asam jawa
3 biji ubi kentang (terpulang kalau nak kurang or lebih)
1/2 cawan santan
garam secukup rasa
gula melaka secukupnya
minyak masak

Bahan tumis:
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih (cik hani tak letak)
3 biji buah pelaga
5 kelopak bunga lawang

Cara Masak:
tumis bahan tumis sehingga wangi dan masukkan cili boh, setelah cili garing, masukkan bahan kisar dan masak sehinggan pekat.
masukkan pes kari (serbuk kari + kerisik + air secukupnya dan gaul) bersama air. Masak hingga pecah minyak.
Masukkan ayam dan gaul supaya ayam mesra bersama rempah. Biarkan seketika dan masukkan air (cik hani masukkan santan cair), kacau sehingga sebati dan masak. setelah mendidih masukkan air asam jawa dan ubi kentang. Tunggu sehingga ayam dan kentang empuk.
Masukkan santan pekat dan masak sehingga mendidih.
Masukkan garam dan gula melaka secukup rasa.
Siap :)




bekalan untuk en somi... gigih ni hantar gi tempat koje dia... mihmihmih...

bekalan untuk Mia, sebab pas amik dia terus gi tempat koje en somi... takut lapa pulak dia..

saje snap pic dalam periuk.. kang kata kite tipu pulok kan...
nak wat tutorial bergambo tak dan amik gambo... ingatkan tak jadikkk.. hihi..

Nasi yang hampir tinggal kerak... sedap rupanya... anak2 n suami suka...

hokey... pasni boleh buat lagi sebab Afi makan 2 kali tambah... Mia makan yang bekal tu pastu balik umah makan lagi... En somi... tak cukup makan... hahaha!!! sori... nanti mama buat lagi yerrr...

k, selamat mencuba resepi ni ek... sedap bak hang!!!

bye, wassalam

No comments:

Post a Comment