21/10/2010

Resepi ~ Nasi Dagang & Gulai Ikan Tongkol

Gulai Ikan


Nasi Dagang



Acar Timun


Nasi Dagang Terengganu Asli
Bahan-bahan:
1 cawan beras pulut
3 cawan beras biasa
1 biji kelapa
10 ulas bawang merah
1 ruas jari halia
1 camca halba
2 sudu besar gula
*kelapa hendaklah di asingkan santan pekat dan santan cair.
*bawang merah & halba yang telah dihiris halus, halba, gula dan garam dimasukkan ke dalam santan pekat.

Cara-cara:
~Beras pulut dan beras biasa dicampurkan bersama dan direndam dengan air sejuk selama 6 jam. Kemudian basuh bersih dan toskan.
~Panaskan air dalam periuk kukus hingga mendidih. Kukus beras hingga ¾ masak. Angkat dan tuang beras ke dalam bekas. Gaul beras dengan santan cair hingga rata. Kemudian kukus sekali lagi sehingga masak.
~Angkat dan tuang beras ke dalam bekas. Kali ini gaul dengan santan pekat yang bercampur dengan bahan hirisan/mayam dan perasa hingga rata dan sebati.
~Nasi tak perlu dikukus lagi.

Gulai Nasi Dagang

Bahan-bahan:
2 ekor ikan tongkol
20 biji bawang merah
3 cm lengkuas dititik
2 cm kunyit hidup di tumbuk
4 sudu besar kerisik
2 mangkuk santan daripada 1 biji kelapa
1 ulas bawang putih
2 cm halia dititik
20 tangkai cili kering, ditumbuk halus
Sedikit asam gelugur
Minyak untuk menumis
5 tangkai cili hijau

Cara-cara:
~bersihkan ikan dan potong ikut suka. Masukkan dalam periuk
~taburkan garam dan asam gelugur di atas ikan. Tuang air hingga ke paras ikan, tutup periuk dan jerang di atas api sederhana. Rebus hingga kering.
~Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah, cili tumbuk, kunyit, halia, lengkuas dan santan pekat. Apabila kuah mendidih, masukkan ikan, kerisik, cili hijau, garam dan gula.
~Biar hingga mendidih baru diangkat.




P/S: aku dah try dah resepi nih.. haha... sedap tp hubby tak dapek rasa apa yg aku buek sbb dia takde... huhu.. sedey2....





No comments:

Post a Comment