Feel free to visit Facebook Mamee Chef
Assalammualaikum
Gambar blurr… ni lah dia instructor kami En. Danish…
orang Baba sangat ramah dan tak jemu jawab soklan dari kami yang rajin
bertanya… hihi…
Ini adalah first stage untuk membuat doh mee sebelum
ditarik2.. haha… kita panggil dia Mixing… dalam bahasa melayu… campur? gaul?
Lebih kurangla… mee mamee takde telur ye adik2.. hanya campuran, tepung dan
minyak sahaja… air ada ke? Tak dengar dia sebut pun… hihi..
2nd stage
Ni dia doh yang dah di rolling kan guna mesin.. kalu
secara tradisional.. jenuhla ko nak rolling pakai roller kayu tuh.. pitam
haha!!! See.. berapa kali dia rolling tu? Dalam 5 or 6 kali gitu… pic tak penuh…
3rd Stage
Mee ni
dah jadi bentuk mee… dengan mesin ni tak perlu lah nak guna orang dok tarik2
mee tu jadi halus.. haa.. hebat kan?
4th Stage
Ni tempat dia steam mee tersebut..
Yang ini selepas mee tersebut di steam dan sebelum proses
yang berikutnya iaitu…
5th Stage
Ni mee dalam cup
6th Stage
Brother ni koje dia untuk sort mana2 yang defect… jadinya
mee kite tu sama size lah kan… kalu yang kurang masak dan terlebih masak, akan
dinyahkan gitu…
7th Stage
Tujuan
dia untuk menghentikan/mematikan proses frying tadi… ni le tempat coolingnyer…
8th Stage(last part)
Perasan x dorang tak pakai glove? Pastu nampak x ada
bekas kaler putih kat dinding tu.. tu hand sanitizer, setiap 30 minit staf ni
kene cuci tangan guna hand sanitizer… mengikut kata Danish.. penggunaan glove
akan menyebabkan bahan kimia yang ada pada glove tu masuk dalam mee.. bahaya
oo.. that’s y dorang guna hand sanitizer je…
Ok, dah siap… sape mau??? Hihihi…
Ok, sambung part 4.. last part… kite pegi Mamee Jonker
House… Best Giler…
No comments:
Post a Comment