31/03/2016

Hantaran

Assalammualaikum

sekarang ni tengah kecoh pasal hantaran... tetiba aku teringat hantaran aku dulu... RM7881... saje nak reveal... hahaha...

dulu masa nak bagi hantaran tu... aku n tunang (now laki aku la kan) dah bincang siap2 nak letak berapa... kitorang nak letak gabungan tahun lahir.... so, tahun lahir laki lah kan yang kat depan... aku xmo... aku nak tahun lahir aku so RM8178... saje nak banyak sket... xboleh... mesti laki dulu... hek eleh... beza tak sampai rm200 pun... saje jer... pastu dia kata... no tu tak cantek... cantek lah... awal 8 akhirpun 8... tak cantekkkkk kata dia... ok la.... apa nak gaduh kan... jadi setuju RM7881...

Hantaran ni bagi awal sebelum majlis... so, nanti hari majlis takyah berpeluh bawa duit banyak... kitorang wat majlis kecik je masa penyampaian hantaran... penyampaian kauuuu.... family dia n family aku jer... wat makan2... so, orang tak tau....

baru2 ni aku tanya asben... ada tak nampak mak n abah buka album isi duit tu depan family dia... asben kata tak.... ok, aku dah agak... ni memang adat jawa... jawa2 lain... sila jangan buat malu hokey... kira hantaran cukup tak cukup depan2 orang.... macam tu jugak masa mak aku pinang akak ipar aku yang sulung which is dia pun org jawa... bila masuk bab hantaran... dorang tak nak bincang depan orang ramai... tak manis...

tapi... akak ipar aku no 2 pun bukan orang jawa gak... ayah dia kelate, mak dia nogori... pun tak nak bincang pasal hantaran... xyah hantaran2... baik kannn... abang aku nye hepi... cakap kat mak aku tak yah bagi... hangin je mak aku... hahahaha!!! orang lelaki memang lurus... sib baik mak aku ada... mak aku yang tetapkan hantaran... padahal dia pihak lelaki tu..... penat mak n ayah dia besarkan dia.. free2 je ko nak amik anak dia... lempang nak??? hahaha!!! ni aku yang tambah...

kita kan orang islam... yang penting mas kahwin... yang tu wajib... mas kahwin aku RM100 je... hahaha!!! oklah tu... laki aku up RM20 sebab ikut negeri selangor masa tu RM80 je... makasih ye...

bila aku terbaca benda2 viral kat FB... yang pengantin pompuan pun sama naik tocang dok menjerit gak.... aku tak paham sebenanye... ko sayang ke idak sebenanye dengan bakal suami ko ni? ko nak kawen dengan dia... sehidup semati dengan dia... or ko just nak duit dia semata untuk ko bagitau kat orang.... hantaran aku banyakkkkkk.... penting ke? pelik arrrr... takkan ko tak tau tahap kewangan dia setara mana? kemampuan dia setara mana? dia dah bagi... bagi aku banyak tuuuu... just kurang RM1k... buat senyap je lah... lepas majlis boleh sembang pe... dan yang paling aku pelik tu... yang mengira tu apsal huduh sangat perangai tuuu... dok jerit2 time majlis duit tak cukup???? sopan mana sopan????

sekarang ni kan hantaran tu sama dengan mas kawen... so dah jadi wajib sebab nak kena sebut masa akad nanti... tapi aku rasa tak salah kalau nak bisik2 kat telinga pihak lelaki... pssttt... pihak kami dah kira... wang hantaran kurang 1k... mungkin pihak lelaki salah kira masa gubah... kata orang melayu penuh budi bahasa... tak salah kalau kita berfikiran positif...

as a human... kalau orang cakap baik2 dengan kita... nak marah pun tak jadi... betol tak???? ni dok jerit2... kat situ dah nampak masa depan perkahwinan tu... sebab tu kot cerai terus... isk... seram...

hopefully by the time ank2 aku nak kawen... perangai aku tak keji... anak2 aku pun tak keji... risauuuu... kita tak kan tau apa yang akan jadi akan datang... semoga dijauhi sifat2 mazmumah ni dari ahli keluarga aku... Aminnn...

k, nak tengok JJCM
tgk tv je keje ko kannnn


22/03/2016

Kena denda dengan cikgu

Assalammualaikum

Agak-agak korang bengang tak bila anak ngadu kena denda dengan cikgu?
Aku memang bengang... sangat-sangat bengang... Mau kuar asap kat tinge... Meletop je belum lagi...

Tapi........... tapi...... tapi......

Aku bukan bengang dengan cikgu.. aku bengang dengan anak aku... kompem menikus... bertubi2 soklan aku tanya...
kenapa cikgu denda?
kalau tak salah takkan cikgu denda?
ni mesti tak siapkan keje sekolah?
nakal eh dalam kelas?
aku tanya soklan sbertubi2 sampai anak aku takdan nak jawab satu2...

mau tak berasap muka haku... malu kot anak kena denda... manade cikgu nak denda anak kite kalau tak buat salah... berani lak nak ngadu balik...

anak2 aku memang takkan cite nye kat aku sebab... mak dia gile garang... mau aku bagi 'obat'...

malu kot kalau tau anak kite kena denda sebab
- tak siapkan keje sekolah
tiap2 malam aku tanya.. ada ke idak keje sekolah... kalau takde, rasa macam pelik... bukanlah aku mengharapkan cikgu bagi keje... maksud aku, kalau cikgu ada bagi tugasan kena siapkan kat rumah pastu ko tak buat... ko siap!

- buat bising dalam kelas
takyah cikgu, aku sendirik pun hangin kalau asik nak memekak je 24jam... camna cikgu nak ngajo kalau ko dok memekak... mengganggu hokey!

- kacau kawan
yang ni memang aku cukup tak berkenan... kalau aku nampak, memang kena jotos dengan aku... takde keje yang lebih berfaedah ke yang boleh ko buat dari mengacau???

- tak solat
yang ni memang will drop my water face... aib diri jangan bagitau orang... dah kena denda, sila bertaubat... bukan marah kat cikgu yang denda tu... ke nak mak ko tolong sarbat sekali? aku rotan pakai buluh betong nanti...

setakat yang laki aku dapat korek... ada jugakla kena denda dengan cikgu sebab bising... aku agak dah... kalau Afi tu mulut... potpetpotpet... dia x pedulik dah kalau dia nak bercakap... ko jerit suruh diam... dia stilll xleh stop... kalau tangan aku dah hinggap kat mulut dia... baru diam... letih!

yang lain tu xdelah... ke takut nak cite... hahahaha!!!! tu lah garang sangat... dah tu? kite je yang kenal anak kite... takat arini... lum cedera lagi anak aku kena denda dengan cikgu...

kalau ada pun... kawan yang buat... so, buat bodo je lah... budak memang la macam tu... sape suruh ko kawan dengan budak nakal... aku dah pesan, kalau budak tu nakal, jangan kawan dengan dia... kalau terikut perangai dia... ko siap... mama ikat kat tiang letrik...

ada berani?

eksen ko ye?!!!!

21/03/2016

Warga Diamond

Assalammualaikum

Conversation between Afi, en somi n me

Afi : Abah, warga emas tu umo brape tahun?
en somi: 55 tahun ke atas..
Afi : oooo... embah anang umo brape?
me: 79 tahun
Afi : wow! tu bukan warga emas tu... tu warga diamond...

hahahaha!!!! diamond pun diamond lah nak.... janji yamaha jeee....


ni gambar 9 thn lepas... masa ni abah masih gagah... 

17/03/2016

Boboiboy The Movie

Assalammualaikum

Mesti ramai yang dah tengok cite ni kan... aku baru tengok ahad lepas... ni pun sebab nak melayan kerenah besday boy si Rafiq ni... cite ni untuk bebudak best ler... ramai gile kanak2 ribena.... tak tentu arah jadinye kat MBO Galaxy Ampang sampai jatuh poster... sebenarnye aku tak tau apa kenama bendalah tu yang macam replika2 tu... dasat tak dasat penangan bebudak sib baik bendalah tu ringan jer... kalau tak.... (sila isi tempat kosong)

kitorang bertolak ke Galaxy Ampang pun dah nak petang... tutup kedai kul 1 terus ke McD kat depan galaxy ampang tu... makan n solat zohor pastu baru masuk dalam galaxy... ramai gilerrr orangggg... sampai hang sistem... aku beli tiket kat kaunter pop corn... ko mampu? 



ada hikmahnye gak beli kat kaunter popcorn... beli popcorn terus... 1 set redeem point MBO, 1 set lagi beli dengan tiket dapat diskaun RM2... setle keje... beratur beli tiket je dah berejam... ingatkan nak tengok movie kul 3.30pm tapi masa tengah beratur tu tengok jam dah kul 3... amik kul 4 terus... siap beli tiket n popcorn... dah nak kul 4... lepak2 kejap terus lampu hall nyala... masuk dalam..


sikenit ni nak tido tapi dok dengar orang gelak2... dia pu  sibuk nak dengar sama pastu merengek2... tapi tak lama la.... nyusukan dia... tido sampai sudh dengan abah2 dia tido sekali... yang setia tengok sampai habis... afi, mia n mama dia... hihihi.... best pe kartun... overalll... kena suruh bebudak buat preview... dua2 cakap best!!!!! sangat !!!!!!... maknanye bestlahkan... 

habis tengok movie, aku tanya.. nak tengok lagi? nak!!!!... lu boleh blah! hek eleh mama ni.... saje je tanya... tak nak offer pung... kuakuakua...

alang2 dah ada kat ampang... kitorang gi umah mbah wan sebelum tu singgah Satay Sri Melaka beli bakso... biasa kalau gi sini aku beli bakso mihun 3 bungkus je... pastu sampai umah mbah wan masak nasi... kuah bakso tu banyak giler termasuk bakso dia... taktau lah brape ketul tapi kenyang yahamat... makan nasi dengan kuah bakso... dengan sambal kicap... sedapp...

malam tu tido sg sering aka hulu kelang aka bukit antarabangsa

pagi pas subuh terus berdesub balik bangi... mbah wan dah siapkan bekal mee goreng... tapi kitorang still singgah satay yus nak bekpes... bekpes lite2 je... budak 2 orang ni makan roti bakar 1 set kongsi 2 orang... air milo... aku nescafe ais n roti kosong... laki aku nescafe tarik n roti kosong... kenit? dia tak makan... dia wat sepah je...

muka kena bangun pagi2... padahal kalau hari sekolah lagi awal ko kena bangun kan... mindset cuti le katakoo...

adik selpiiiii...

ni bukan air laici tapi air kosong... kenit tak minum susu botol... dia minum susu ibu secara direct...

makanan tak sampai lagi


kakak kena minum air aku.. masa ni afi mengada2 tak nak bagi kakak minum air... sib baik kat kedai kalau kat umah... memang selamat dah kena tangan dengan aku... mengada!

photographer: en somi
gambar makanan takde sebab kalau makan, gejet kena simpan... gitulah peraturan family kami...

jangan lupa order 

tart nanas - RM30 (balang kecil)
RM50 (balang besar)
semperit - RM25 (balang kecil)
RM40 (balang besar)

untuk tempahan sila email ramiashopp@yahoo.com
sms/whatsapp
010 - 504 3060

16/03/2016

Duit Bukan Segala2nya Tapi...


adeh deh dehhh... tercekik leher...

dah dah.. meh order

tart nanas - RM30 (balang kecil)
RM50 (balang besar)
semperit - RM25 (balang kecil)
RM40 (balang besar)

untuk tempahan sila email ramiashopp@yahoo.com
sms/whatsapp
010 - 504 3060

Resepi Tart Nanas Sedap Bangat Sehhh

Resepi Tart Nanas Sedap Bangat Sehhhh

Bahan untuk inti:
2 biji Nanas
1/2 paun gula

Bahan untuk tart
8 oz butter
8 oz tepung gandum
4 oz gula halus
1/2 sudu teh garam halus
4 oz tepung jagung
1 biji kuning telur

Cara-cara:
1. Nanas diparut dan ditoskan. Ambil hampasnya sahaja dan dimasak dengan 1/2 paun gula sehingga jadi jem
2. Gula halus, garam, tepung dan telur digaul rata2 dan diuli dengan mentega sehingga lembut.
3. Canai dan terap dengan acuan tart dan bubuh jem diatasnya.
4. hias dengan sapuan kuning telur dipermukaan kuih.
5. bakor sampai masak jangan sampai geseng.
6. Makan dengan tenang.
7. k.bai


Resepi ni resepi lama sebab tu pakai oz and paun... aku tak reti nak tuka jadi gram... pandai2 koranglah... kot rasa2 susah sangat nak buat.. jangan bimbang... order je dengan aku...

tart nanas - RM30 (balang kecil)
RM50 (balang besar)
semperit - RM25 (balang kecil)
RM40 (balang besar)

untuk tempahan sila email ramiashopp@yahoo.com
sms/whatsapp 010 - 504 3060

rugi kalau tak beli dengan aku... sedap sehhh

14/03/2016

Amanah

Assalammualaikum

malam tadi terbaca satu pos tentang amanah... kadang2 kita tak aware tentang amanah yang diberikan kepada kita... kadang kita tak rasa macam perkara tu satu amanah, so kita buat sambil lewa...

contoh; aduan
kite bekerja di bahagian customer service. pelanggan datang buat aduan tentang barang dia rosak. feedback - encik dah guna barang tu, tak boleh refund.k, bai.

dik, boleh tak jalankan amanah yang dipertanggungjawabkan kat ekau? tanya la yang patut2 kat customer tu.. betul.. kasteme pun not always right... ramaiii yang malas baca manual... ekau tolongla ye... amanah tu amanah... jalankan baik2...

yang kat atas tu contoh je... takde kena mengena dengan yang masih hidup ataupun yang telah meninggal donia...

yang aku nak cerita kisah benar... tak pasti makhluk ni sekor2 hidup lagi ke dah mampuih...

kisah ni masa aku keje kat sek.. al kisah nye.... tak ingat tahun berapa mungkin 2008 or 2009 masa tu Mia samada dalam perut aku atau dah kuar... time cuti sekolah... tetiba pengetua panggil miting tergempar ko... nak tau pasal apa? sebab ada diantara kitorang ni buat aduan kat PPD pasal beliau... macam bodo!!! orang ngadu pasal ko pastu ko menggelupur... pundek... tak buat salah ilek arrr kannn...

yang isu tak amanahnye orang kat PPD ewah, ewah... mentang2 la ko baik dengan pengetua ni, ko tak nak siasat aduan tu yeh? ko bagitau kat dia biar dia carik sape pengadu tu... makin besar la kapla pengetua tu... kebal kauuu... kebal tauuu keballl... kat dunia ko keball ler... kat akhirat sok, bebal! nampak tak deme tak jalankan amanah tu? sepatutnya, siasat.. betul ke orang tu wat aduan? ke saje nak jatuhkan pengetua tu... ko siasat la macamana ko nak siasat tapi jangan sampai pengetua tu tau ada orang buat aduan pasal dia... bila siasatan ko dah selesai dah ada penyelesaiannya... samada pengadu tu wat cite je or memang pengetua tu wat salah baru kau bagitau kat beliau BUKANNYA ko printout email tu and bagikat orang yang di adu... bongok!

perkara2 macam ni lah yang buat orang tak suka nak menggunakan landasan yang betul, maksud aku wat aduan kat bahagian aduan... elok viralkan jer kat fb... gituuu... dah dalam kepala memasing... ngadula nak ngadu... orang kat PPD ke kat KPM ke tu semua geng2 aku... takde apa nye... elok sangat...

aku tak ingat aduan tu pasal pe sebab mana ntah kertas tu aku simpan ke dah buang... menyampah lak aku... rasa pengetua ni dah pencen kot ke dah mampus tak pastilah aku... lantak.. tak penting pun dan nama dia tak pernah masuk dalam doa2 aku...
hahahahahahahha!!!

yang aku tak suka tu... dia main aim jer orang dia nak aim... sebab masa ni awak ada... maknanya awak la yang buat aduan ni... blurrr je muka member aku tuh... kesian dia... bodoh! ntah2 yang buat aduan tu jiran ke member baik ke suku sakat sedara mara orang yang kena aniaya dengan ko... mana nak tau... orang kalau selalu sangat kena aniaya memang lah dia rajin mengadu domba... tak tahan dengar dah tu kot (aku agak jer)... main agak2 jer... bodoh!

takpelah, korang tak jalankan amanah dengan betul, tu korang jawablah dengan Allah esok... padahal sama2 makan gaji...


source from google


12/03/2016

terBENGONG sekejap

Assalammualaikum

ha, hambek ko... semalam aku terbengong sekejap... aduuduuuduuu... mana taknye... pas gi amik stok kat kilang semalam kelaparan pastu benti makan... lauk dah tinggal saki baki je... takde pilihan... sebab lepas jumaat.. jam pun dah dekat kul 4...

amik je lah lauk pe yang ada... aku ni dari kecik memang tak biasa makan pedas... kalau makan sambal belacan tu boleh tapi kalau dah tak tahan... benti... lagipun sambal belacan kan wat cicah2 je...

dulu masa kecik2... memang jarang giler makan kat luar... setahun sekali kot... biasa makan kat rumah jer... kalau makan kat luar... kompem aku resah gelisah... habislahh aku kali ni...macamkan nak kena dera... kena belasah dengan mak pun tak seram macam ni...

sambung kisah semalam... aku tengok lauk tu ala2 macam tomyam... tapi dah kering... kuah dah kena perabis dengan kasteme sebelum2 tu... dah ko lambat, nasib ko lah kan... sekali masa makan... terus pijar lidah aku... makkk aiihhh... pedas giler... sib baik order sirap ais.... laki aku order ais kosong... sambil makan sambil minum... sampai abes dedua air... laki aku jeling jerrr... nasib kaulah bang... bini ko dah kepedasan...

pastu aku dah xleh pikir dahhhh... makan pisang free pun tak hilang lagi pedas eh... masa nak membayar tu, aku amik bipang... budak tu tanya bipang dah masuk kira ke kak?... boleh tak aku tak dengar... padahal budak tu depan muka aku jer... ter ha? ha? ha?... last2 laki aku yang jawabkan... hadooo... sorila... pale saya dah bengong... berdesing telinga... kejung lidah aku.... meleleh air mata... kronik tul...

so, semalam aku bengong sampai hilang kejung kat lidah... macam kan terkena minyak panas... dok la minum ais... disaster tul...

eh, itu pun nak cite ke? suka ti la... takkan nak wat entry amukan je kot... kata diari... tapi ni diari nak cite kat semorang.... ada aku kisah?

pelik tul mak aku ni... serabut... ce tolong bantu maryam ni boleh? bila rambut maryam nak lebat? ni semua salah mak... sape suruh cukur sampai licin?????!!!!

09/03/2016

Halal dan Haram

Assalammualaikum

Hukum halal dan haramnya sesuatu perkara bukan kita yang tentukan tapi Allah...
Semuanya dah termaktub dan tertulis di dalam Al-Quran
kat sini aku nak cite pasal hukum halal dan haram yang manusia tentukan...

pasal cukur kening... aku tak nak explain banyak... sebab ada sesetengah manusia dia tak faham hukum yang dia tauuuu dia nak hentam orangggg jerrr... yes, aku pernah cukur kening... tapiii bukan aku tarah semua kening aku pastu aku lukis balik... tu haram! aku just modified sikit... kening aku ni bercantum hokey... so, aku tarah yang tengah2... kasi bersih sikit... pastu cabut sikit yang bersepah2 kasi kemas... thats it! aku buat, masa tu aku dah kawen, mia pun dah setahun lebih...
tapiii ada manusia ni macam tak puas hati bila aku buat benda tu... siap bisik kat laki dia tapi kuat ko... aku dengar... cuma aku tak sound jer... ko buat rebonding rambut tu halal ke cek kak?

benda haram yang aku buat ialah cukur kening
dia,
berkemban pas mandi depan sepupu sepapat, laki makcik ko, halal?
free hair, tayang rambut depan bukan mahram, halal?
pakai baju ketat sampai nampak bentuk tetek, halal?
baju jarang nampak badan, nampak ketiak, halal?
seluar ketat nampak bentuk miss v, halal?
terpekik terlolong, macam polong, halal?
pakai baju nampak lengan, halal?

dah, dah, penat nak senarai... kisahnyer... halal dan haram tu Allah tentukan, bukan ko... aku sendiri nak tegur orang pun takuit... aku lum sempurna...

yang paling tak menahan... anak ko kena hafal Quran 60 juzuk..
sib baik tatkala itu, aku di kurniakan Allah keblurrrannn yang kuat... sampai terpinga2... aku macam... errr... apsal macam pelik jer, macam banyak sangat jer nak kena hafal tu... padahal aku dulu pun sekolah agama... takdelah banyak sangat benda nak dihafal... aku just tanya... dia masuk sek agama ke?
taklah sek aliran biasa
oh, hmmm (60 juzuk?????)

bila aku dah sampai rumah baru aku rasa clear... woiii!!! juzuk dalam Al Quran ada 30 je lah!! tulah, anak ko bodohkan ko, ko tak tau... bahahaha!!!! konon2 sengsara sangat lah kisah dia masuk tingkatan 1 kat asrama tuh... padahal... anak dara ko tu pemalas wat keje umah... kalau mak aku tuuu... arwah dah aku....
ko kena hafal Al Quran 30 juzuk ke, sekali dengan tafsirannyer ke, ko sekarang kat rumah... sila buat keje rumah... ada mak pedulik... balik asrama nanti ko hafal lah balik!
baik mak...

oh, nampak lengan tu bukan yang dari siku ke jari ek, dari ketiak terus ke jari... tutup sikitttt... jer... kalau ko, halal la kann... yang tu tak haram... halal endasmu bodol!

07/03/2016

Kena Cekik

Assalammualaikum

ni cite malam jumaat, bukan malam tadi...
giler ar, aku kena cekik... sakit pulak hati ini...
menggelabah aku bangun terus kejut laki aku tido sebelah aku...
musim2 panas ni... laki aku suka tido ngadap kipas sengsorang... aircond takde maaa... aku kan orang jaman batu...

yang cekik aku tu bukan manusia hokey... tapi sesuatu... vodoh tul!
aku memang dah rasa samting dah sebelum tu... kalau pale aku weng... blur blurrr je otak, pandangan... ada lah tu... ntahla... nak kata orang anto... sape je nak ngantor kan... ikut je lah mana aku pegi... pig betul!

sebab tu aku ni agak anti dengan orang penakut... biasa kalau satu2 tempat yang aku pegi tu ada benda.... aku akan rasa... macam masa aku kat rompin dulu... beria je dia dok main air paip pendidikan khas... dia buka, aku tutup... abis cite... tak menahan... di kibas kain putih kat muka haku... sabo je lerrr... so, kalau tempat tu aku rasa nyamannn jerrr... tetiba ada orang yang dok bising2... ada jugak yang kena lempang dengan aku... kalau ko nampak apa2 pun diam2 sudahlah... bengong! terpekik2! pastu bila orang tegur, marah... siap kata.. 'tak kena kat mung, bolehla!'... aku ni dari kecik bendalah tu gemor ngikut haku ko tau?

masa kat Rawang dulu laagiii seram... bongek tul, dia tido sebelah haku... taik! dah tu siap tolak tolak aku lagi pakai punggung (mungkin) dia... lembik kauuu.... korang nak kata tu kawan se dorm aku la ek? ada ke manusia melompat dengan satu lompatan terus naik atas katil double decker? aku nan pendek ni pun tertonggeng2 nak naik masa form 1 dulu... betapa pendeknyer hakuuu... aku bajet pocong kot sebab macam satu lompatan, pastu terus baring sebelah aku...

kalau tak makhluk ni yang datang... si ponti kot... sebab sebelum dia bunyi2 sebelah tinge aku, dia ngilai dulu... siap aku dengar bunyi sayap tauuu... macam bunyi kain terbang tulaaa... alaaa... payahla nak explain... paham tak? pas dia dah landing baru dengar bunyi grrrr grrr tu kat tinye sampailah pukul 4.30am... sebab time tu orang dah start bangun nak mandi... aku baru nak start tido... bongok!

sebelum aku tido tu aku siap baca ayat kursi... kebetulan sebelum kejadian tu... dok kecoh budak kena histeria... sape budak SAMER mesti ingat tahun 1994... histeria beramai2... pengalaman takleh dilupakan... sana jerit sini jerit... yang tak pernah kena pun kena sama... gile ar... tu yang siap2 dorang ajar ayat pendinding katil, bilik... sebelum tido siap baca yassin dulu... tapi benda tu datangggg jugakkk... ntahlah! kebal sangat ke, atau ada kebocoran... deme kata, kalau ada yang dok mencarut, pendinding bocor... oh em jiii... patutlah.. uhuk uhuk!!

tang kena cekik ni, aku dah selalu kena... takuit... sebab kena cekik kot... kat rumah mak pun aku selalu kena... APSAL HA???

aku tinggalkan persoalan di situ...


04/03/2016

Ada Degree Tapi...

Assalammualaikum, Waalaikumsalam

Aku bagi salam, aku jawab...
Nyampah dah dengar soklan camni...

Hani kan ada degree nape xkeje???

hoi! hoi! hoi!
aku keje hokey!!!
bosan lak dengan pemikiran orang kita nih!

keje sendiri tu tak keje lah!

vongok!!
macam nak mampuih aku keje... voley?? ko kata tak keje... ko bodo ko bodooooo!!!

kan hani ada degree? nape tak keje dengan orang???

ye lah kannn.... ko ada degree... kena keje dengan orang... orang yang vongok, sekolah tak habes tu kena berniaga... so, bos ko budak tak sekolah... bagusss!!! jadi kuli orang memang cita2 ko kan... tu bukan cita2 aku...
kiranya macam ni lah dalam otak ko
ada degree, keje dengan orang... tak kiralah apapun pangkat ko, as long as ko keje dengan orang, ko makan gaji... ko tu kuli je selayaknyerrr...
kalau ko tu sekolah takat cukup2 makan, orang tak nak amik keje, ko pun berniaga untuk cari rezki...
macam ni je lah kesimpulannya... ko tak sekolah, ko layak jadi bos, ko ada kelulusan tinggi ko jadi kuli
rendah tul derjat ko kan...

tapiii kannn... aku memang ada pengalaman keje dengan orang sekolah tak brape nak sekolah tapi sebab dia vanyak duit, so dia boleh jadik bos... shareholder la gitu... ko tauuu.... sakit hati ini keje dengan orang gini... sume benda tak betul.. dia je betul... ye lah kan... dia kan ehem ehem... tak nak la tunjuk dia nye ehem ehem kat staff.... jadi aku sabarrrr kannn je ler....

yang ko sibuk pertikaikan aku ada degree ke idak. pe masalah ko? aku wat bisnes kot... ko nak tengok aku nye sijil tulis pe ke? BBA... Bachelor in Business Administration hokeyyy.... Businesss ko reti ke ko tak reti... nak aku translate? Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan.... puas hati?

memang aku rancang untuk 1st 2 years ni tak nak amik staff... nak mahirkan semuaaanyaaa.... dari sekecil2 kerja ke sebesar2 masalah... aku tak nak sok, bila ada staff, dia perlekehkan aku... tak pun memperbodoh2kan aku... aku bukan tak pernah berdepan dengan bebudak ni.... sedappp je dia bodohkan kitee... aku peratiii je perangai memasing... lagi lah yang kaki kelentong.... mintak lempang sungguh! sebelum ni memang aku amik staf sebab aku berbadan 2 n dalam pantang... tu je... sekarang tak perlu... maybe next year... insya Allah...

lagi satu aku memang tengah bengang dengan sekor makhluk ni... hadooo... masa aku lam pantang ritu... mintak tolong dia... macam2 alasan ko... nak jaga adik ko dalam pantang kunun... ko tu kawen pun tak lagi... jaga baby dok jerit2... aku peratiii jee.... kata bodoh kang... marah... ko ingat baby umo 2 bulan tu tau fungsi tangan dia untuk apa? boleh ko suruh budak tu alihkan tangan dia masa nak bagi dia minum susu??? bodo tu simpan sket.... ok, part taknak tolong aku tu... aku tak kisah sangat... yang aku sangat sangat sangat bengang ialah!!!! part ko amik duit yang aku bagi kat orang lain... vongok!!!! alasan ko, ko sakit nak gi spital... hello! kalau takde duit buat cara xde duit, gi spital kerajaan, bayar singgit je... aku gi cek dokte pakar pun paling dasat kena bayar RM5 je kat HKL hokey... ni pun dah stop sebab tengah BF si mekyam... ko tak yah nak kencing haku hokey.... sebab tu aku kata, orang bodo memang suka kelentong... bajet cerdik sangat la.... kepundek ko! time aku susah punye payah ko nak tolong kan... time ko, sesedap rasa je ko amik duit tu.... &^%$$^*((... marang kerapu kepunden marang sekeper...

ada pulak yang beking mangkuk ni... nanti dia bayar la balik... ko takyah nak beking dia hokey... tak pasal aku kena bayar double dah ritu kat orang tu... bayar balik kejadahnye?? kedekut! xpe, korang berkira dengan aku, ko tau la nasib ko pasni... (aku pun tak tau aku nak watpe sebenarnye... mihmihmih.. saje nak lepas geram... muahahaha!!!)

ok, sepatutnye tajuk entry ialah, LEPAS GERAM DI MALAM SABTU. k.bai

Sembang Jumaat - kata rehat kan..

Assalammualaikum

sekarang ni tengah rehat... waktu solat jumaat... memang akan tutup kedai... sebab bahaya... sebelum2 ni dah macam2 orang datang buat 'lawak'... sebab tu kasi tutup untuk keselamatan diri...

si kenit ni dah makin lincah... rasa macam sekejap je dia dah besar... dikkk... janganlah besar cepat sangat... huahuahua.... semua tempat dia jelajah.... mana2 celah.... yang paling suka dok bawah meja... tau je lah bawah meja abng n kakak tu macam2 adoo..

ha!!! mana mau larik!!!

ni keje laki aku... pakaikan sepit rambut banyak2... xde koje...

ni gambar hari sabtu bila tah... aku tolong mbah wan jaga si zaim anak cek su... cik su laki binik gi cherating ada teambuilding kampeni deme... simekyam ni... boleh pulak dia membaham gajah si zaim... raksaksa betul... member tu rilex je tido macam xde hal...sib baik raksaksa ni tak panjat bouncer zaim...kalau tak..... (sila sambung semdirik)

ni biasalah... hari ahad nye aktiviti... memerap dalam keto... lembik mak ko dok kena pijak2 dgn budak 8 kilo... bukan takat pijak je... gigit lagi... cakar lagi... sib baik ko tu baby... kalau abang ko la... memang dah kena jotos dengan mak ko ni...


meh tengok apa yang dia bebelkan... aku tak paham... korang?



03/03/2016

Lukisan anak-anak

Assalammualaikum

ni gambar2 yang ada dalam desktop cik hani... saje la nak tepek kat sini... takde keje...
ni gambar rumah... rafiq la kot ni yg lukis... terpengaruh dengan minecraft sangat... abis petak2... xde seni langsung... huh!

yang ni mia... petman... mungkin abang rafiq takmo tolong siapkan... mia banyak bergantung dengan abang dia... 


betul x pengaruh minecraft... muka orang pun petak... ni kompem rafiq yang buat...

tu je la yang korang tau kan... kalau tak minecraft,... angry bird... spongebob... anak aku xbrape reti sangat sebab aku tak bekenan dengan deme... tak sesuai ditonton oleh kanak2...

nape aku kata tak sesuai? ce tengok perangai si patrick tu... ntahla... malas nak kritik banyak2 cite orang... sebenarnye waktu aku taip ni aku macam blurr sket... leher aku tkehel masa aku beralih duduk... hadoooo.... terus takde mood nak wat keje... rasa kebas je kapla... kebetulan pulak ada client mintak quotation... sib baik tinggal nak edit2 je... kalau tak... aku bagi quotation blank se blank otak aku harini...

k, tu je kisah nak cite... xde idea... bye..