30/06/2014

Resepi Ikan Keli Goreng Cili

Assalammualaikum

Nape saya katakan ini Resepi Embah Homemade? sebab ni resepi Mak saya... Mak saya dah jadi nenek so, tak salah la kalu saya panggil dia Embah... Embah pada anak2 saya.. hikhik..

Bulan puasa ni kan mesti ramai yang tercari2 resepi untuk juadah berbuka... saya suka yang simple mimple je... kalau macam2... mintak ampun... sangat tidak suka...

mari kita lihat apa bahan2 nya...


Ikan keli... ikutla brape ekor mau ye... dalam gamba 5 ekor
bawang besar 2 biji.(saiz sederhana je, hiris bulat2 2 atau 3 potong sahaja dan selebihnya diblender dengan air yang sedikit sahaja.. asalkan boleh blend sudah)
cili kering di blender (saya tak pakai cili boh)
halia.. saiz dalam 1 inci (dikelar)
serai sebatang shj (diketuk)

Cara2 memasak...
Ikan keli digoreng sehingga garing... kalau suka tak berapa garing nak rasa jus2 ikan.. pun boleh... ikut tekak masing2.. pas tu.. 
Guna mintak menggoreng ikan tadi... keluarkan sedikit jika minyak terlalu banyak... tinggalkan untuk menumis sahaja
tumis bawang yang telah diblend tadi bersama2 cili blender... kalu tak suka pedas sangat... cukuplah 2 sudu besar... kalau suka podeh... amikla 5 sudu... huhu... 
tumis sehingga kuar minyak... masukkan sedikit air... air tu campuran dengan bawang blend yang ada dalam blender tu... saya tak suka membazir... *matakeatastangankatbahu*
pastu tunggu kering sampai naik minyak... jangan kering sangat... pastu masukkan bawang yang dihiris, halia dan serai...
gaul, matikan api dan masukkan ikan keli tadi... gaul dalam kuali bagi ikan dan cili tu sebati...
masa hidangkan... buang le serai n halia tu... kang adalak yang tergigit halia.. haha!! tapi memang ada yang suka kunyah halia...
kalau ada spesis tu kat rumah... memang elok sangatla... takdela terbuang halia den.. huhu..

Ok, selamat mencuba...

Selamat berpuasa dan berbuka puasa

Wassalam

Cerita 1 Ramadhan 2014

Assalammualaikum

Jarang kan aku masukkan juadah masakan aku hari2... hihi... jarang ke tak pernah???? yela.. aku ni masuk keje kul 10am balik kul 7pm... kuar umah kul 9am... sampai kul 8mlm... sib baik dok dgn mak,... dindong2 kul 9 baru makan... pastu rehattt... tido... kuar umah kul 9am pun... sebelum tu agak bz la uruskan anak2 nak gi sekolah... biasalah pagi2 nak wat semua... malam dah penats...

meh tengok apa yang ada untuk 1st Ramadhan ni...
 Ikan Keli Goreng Cili katanye... aku le yang masak.... caye tak??? hihihi... Mak tolong goreng ikan sebab harini aku ada COD susu kambing mummylicious kat Selayang... balik tu kapla ada sikit sakitla... baring kejap pastu baru gi dapo dalam kul 6 gitu... umah aku memang pesen masak lewat2... ada budak tecit puasa tahun ni... nanti si adik dok makan kuar masuk,, abang dah gundah gulana... hahaha!!!

 bubur kacang untuk abah... abah kalau bulan Ramadhan makan nasi waktu sahur je... buka mesti nak bubur... begitulah tiap2 tahun...

 bubur lambuk dari Surau Sg Sering... hihi... anak2 suka

 masak lemak ni bia tak tercekik masa makan... hikhik.. tapi aku memang suka makan kering2... yang ni untuk si Teruna baru nak belajar puasa...

 yang ni untuk En. Somi... feveret dia nih... mak mertua dia buatkan... haish!! jeles ahkak okeh!!

Cream Caramel... ada yang berminat??? RM15 besar ni... ukuran diameter lebih kurang 6 inchi... 6 inchi beso mana??? amik pembaris.. huhu... tolonglah...

kat sini nak minta excuse bole? sempena bulan Ramadhan ini... bole tak kalau pos kan aje barang... tak larat lahai nak COD... sakit kapla... saya memang ada migrain n tak bole kena panas... huhu... ngade... tapi... gituuula... kalau pos... besa pagi2 nak gi koje.. tu saya kuar awal... pej pos buka 8.30am kat melawati... xpun guna citylink aje... dia dtg opis... (yang ni belum praktikkan lagi... takut bos marah pulok... tapi nak try jugak... pos barang sendiri duit sendiri... xboleh ek?)

sms/wasap 0169303884
email: ramiashopp@yahoo.com

ada yang tanya... bole ke guna email kat fn tu? bole saje... tapi better yang ramia ni la... sebab memang khas untuk bisnes...

ka, babai... wassalam...

29/06/2014

Selamat Datang Ramadhan Yang Berkah...

Assalammualaikum


dikesempatan ini aku ingin memohon ribuan kemaafan kepada semua umat islam dan yang bukan islam di luar sana, jika ada melakukan kesalahan dan kesilapan yang aku tak sedari... mohon bagitau jika rasa aku ada wat salah dengan korang... untuk Mak yang tercinta... kompem2 aku memang maaanyak wat dosa... hikhik!!! garang macamana pun, mak still tolong aku... saaayang mak... muuaaahhh!!!

untuk En. Somi... I luv u... kikiki... poyo kan bagitau kat blog... bajet tak penah wat salah... tak mintak maap.. hikhik... auu maluu la...

k, Selamat Berpuasa semuaa...

Walaupun blog aku takde pengomen... tapi Alhamdulillah ada readers... makasih ya baca blog saya...

Nama pun diari hati saya... so, sume yang ada kat blog ini, datang dari hati aku yang tulus ikhlas *rasamacamnakmuntahsilalahmuntahye*

babai...

28/06/2014

Gigih Shangat ni... hehe...

Assalammualaikum...

Caye tak caye aku ni gigihla.. nak wat kuih buah rotan aka bijan ni... makan, sekejap je habis... hihi... nak buatnye... berejam... huhu... meh nak citew sket... 

 untuk pengetahuan semua... bekas2 untuk penjualan biskut raya dari Resepi Embah Homemade akan dibasuh dahulu.... Halalan Toyyiban gituuu....

Setiap kali basuh, aku akan basuh lebih sikit... kalau satu malam tu biasanya boleh dapat 4 balang besar je... sebab buat sorang2... tapi kalau ada assistant... boleh dapat 10.... biasanya bergantung pada permintaan lah kan.... tapi ni sebab nak standby untuk bazar kan... takdelah tiap kali nak buat dok basuh jer.... lambat la nak start kan...

 ni doh untuk buat biskut rotan.... satu adunan ye... aku buat satu adunan untuk setiap kali... sebab adunan ni cepat kerig... kalu buat banyak2 nanti bila dah kering... payah nak gentel... gentel xleh lelama ye... nanti biskut jadi keras... patah gigi nak makan....

 pas dah gentel tu masukkan dalam bekas yang ada bijan... pas dah ratakan bijan tu pada doh... aku masukkan dalam kole hijau tu, pastu aku goncang2 bia bijan tu lekat kat doh... kalau idak, buah rotan tu xde bijan le... hihi...


 tips time menggoreng... pastikan guna api paling kecik... kalau idak, buah rotan tu x masak bahagian dalam dia... dan dia akan jadi lembih... kecut gitu...  ni part paling letih... sebab lenguh ye... kena kacau selalu... kalau tak, buah rotan akan masak x sekata... pastu, minyak kena banyak... kena bagi dia berenang2 dalam tu... hihi...

bila dah kaler coklat2... jangan sampai hangus ye... amik sebiji... belah 2... masa tu dia agak lembik lagi... peratikan bahagian dia... masak penuh ke idak... kalau tak penuh... belum lagi la tu... kasi kacau lagi... pastu buat gitu lagi...

ni yang dah siap... masa nak masukkan dalam bekas ni... pastikan buah rotan tu dah sejuk... jangan panas2 korang masukkan pulak... nanti dia lembik dan tak rangup... huhu... itu ajelah tips dari saya... tips ni mak saya yang bagi aka embah le... hihi...

jap... sebenonye nak bagitau yang daku busy... terbagi tips pulak... haha!!! takpelah... sharing is caring kan...

sms/wasap 0169303884 untuk harga menarik sempena Ramadhan ni...

Ciauuu... bye..

27/06/2014

Dnars Skincare - Promo Hari Raya

Assalammualaikum...

Sorry... punyela busy bulan ni... terkejar2 rasanye nak wat keje... keje yang sedia ada dari 10am - 7pm... nak siapkan tempahan kuih raya lagi... nak siapkan untuk bazar lagi...  semalam dengan hari ni pulak terkejar2 ke sekolah nak amik report card anak2... nak dapat giliran cepat.. leh datang keje on time... boss berkira sangat soal masa... lambat sebab traffic jem pun kena marah.. alahai... keje dengan orang kan.. redha je la... hihuuu.. ni pun dah rasa dah macam zombi... takpela... muda2 ni kena kerja lebih sikit... cari rezki... tua sok nak rehat banyak2... insya Allah.. kalau sempat...

ni curik2 masa update sikit pasal dnars skincare... ada promotion full set normal... aritu sempat letak gambo je... hihiii... kalu nak cantik masa raya, ni lah masanye... kalau 2 3 hari nak raya baru nak pakai... hmmm... xdapekla den nak tolong dan yang penting, konsisten...

satu lagi nak cite... kadang2 saya tak leh nak jawab soklan bila orang tak beli dengan saya tapi beli dgn orang lain... acane?? kalau muka rosak or whatever n tak beli dengan saya... sila ke kiosk or kedai yang anda pergi tu ye... tanya sama dia... dan satu lagi... ini pesanan stokis saya... kami akan entertain pelanggan kami... sebab saya takkan terus jawab directly... saya akan rujuk stokis dulu... yelah.. kalu salah jawab kan naya... bila soklan2 di ajukan tak pernah berlaku... nampau nau bukan dari kami...

Maaf... kami orang meniaga... apa sahaja yang berlaku kat pelanggan kami... akan kami bantu... kalau pelanggan orang lain, kami tak nak ganggu... macam beli handphone rekon kan... pastu gi tanye kat kedai ori... mestilah dorg marah maa.... tapi saya lum tahap marah... kalau nak murah, murahla kesannya...

tapi yang kali ni ada offer... Full Set Normat RM150...  dan yang penting... no postage fee... yeehaa!!

0169303884

auuummmm... bye..


24/06/2014

Ye saya tauuu... - Luahan perasaan

Assalammualaikum

Saya tak tau apa masalah mereka... 
saya tau... 
gaji saya kecik... gaji suami juga kecik... 
sebab tu saya berusaha....
bantu suami..
berniaga...

saya tak ganggu hidup mereka..
tak habis2 kutuk saya...
kenapa ye?
kalau gaji kecik pun...
saya tak mintak duit mereka..
saya usaha sendiri..

takpelah,, bukan rezki saya nak jadi org kaya
tapi, alhamdulillah masih cukup..
belum meminta sedekah...
apa guna mengaku kaya tapi...

usahla cerita tentang orang...
Allah lebih tahu...
sabarlah wahai hati...
Semoga diberi nikmat kesabaran yang tinggi
Allahu Akbar...

Wassalam...


Resepi Embah Homemade - Label

Assalammualikum


tercapai jugak cita-cita saya nak ada branding sendiri... ye yeah!!! thanks to my Adik saya merealisasikan impian ini... huhu... brand kami tau bukan brand saya...

Semua resepi yang ada telah diubahsuai agar lebih sedap... 

sms/wasap 0169303884 / 0127335025

21/06/2014

Mummylicious-Kids Ice .. Yummyy!!!

Assalammualaikum

Kalau sebut susu kambing je, walau takde bau tapi mesti korang terbayang2 kambing tu kannn... pastu bau dia pun datang dengan sendirinya... muahaha!!! betul tak? betul tak?

Susu mummy langsung takde rope kambing... tengok susu pun comey... anak-anak aku suka... mama, sedaplah susu ni even yang perisa asli pun yummy jugak... 

musim2 panas ni kan, dari minum ais batu kosong wat sakit tekak, baik minum susu kambing mummylicious ni... sedap... anak2 pasti suka...

untuk ibu2 ada perisa vanila and strawberi... pun boleh buat macam ni... kalau nak kretip lagi, korang blend macam ais blended tuh... tolonglah!!! sedapyer...


Sedapnyer musim-musim panas ni layanz susu kambing Mummylicious

Terdapat 8 makanan sunnah lagi
Kismis
Kurma
Habatussauda
Madu
Zafaran
Buah Delima
Buah Tiin
Buah Zaitun

Kalau dah nama dia sunnah, mestila dapat pahala ye ke idok? minum pun dapat pahala... bestnyerrr...

Jomlah rasa, sedap gilerrrrr!!!!!
nak buat yang untuk ibu pulak lah... haish takkan anak2 je nak minum kannn...

sms/wasap 016-9303884
email ramiashopp@yahoo.com / nizegurl81@yahoo.com

19/06/2014

Resepi Embah Homemade

Produk yang di tawarkan

 Kuih Buah Rotan
Balang Kecil RM5.90
Balang Besar RM10.90

Kuih Semperit
50 pcs RM20


postage fee
RM 7

COD area Putrajaya, Kuala Lumpur, Ampang, Hulu Kelang, dan yang sekitarnya..

email ramiashopp@yahoo.com / nizegurl81@yahoo.com

pm/wassap

k.bai muuahhh

Tolongla.... Saya Benci 'Dia'!

Assalammualaikum

Stress betul saya dengan dia. Takpe ke saya cerita pasal dia dalam blog ni? eeee bencilah!!! bukan saya je tak suka dengan dia... ramai lagi orang tak suka dengan dia... masa saya kecik2 dulu, dia selalu buli saya... mentang-mentang saya takut dengan dia, dia sengaja muncul kan diri... lebih2 lagi masa saya gi dapur or jamban... tak senang betul la... kadang2 saya cuba gak beranikan diri jalan depan dia... tapi nanti lajuuu je dia kejar saya... huhuhu... kong ajar sangat kan....

tu dulu masa saya kecik, sekarang saya dah besau dan dah ada somi... kalu dia muncul je... saya panggil En. Somi... tau la ko langit tu tinggi ke rendah ke kan... manalah saya tak bengang dengan anak-anak saya pun dia kaco... satu keturunan... memang kong ajo sangat lah!!

Hari tu saya nak masak, tetiba masa nak amik sudu dalam laci ada bekas kencing and berak dia... haish!! tiap kali nak amik sudu je kena basuh walaupun takde bekas tapi tak konfiden sebab dia!!!

dia!!!!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

korang suka ke dengan dia? aku tak suka...

Wassalam


18/06/2014

Resepi Embah Homemade - Buah Rotan

Assalammualaikum



Kuih ni saya buat sendiri tau... 
Harga :
Kecil RM6.90
Besar RM 10.90

Jangan risau.. kalau beli banyak ada diskaun... nak tau? sila email ramiashopp@yahoo.com
wasap/sms no di atas.

17/06/2014

16/06/2014

MAMEE CHEF DAY OUT – PART 1

Feel free to visit Facebook Mamee Chef

Assalammualaikum..

Untuk part 1 ni agak sedikit bosan tapi aku nak beri sedikit info yang penting tentang Mamee yang mungkin ramai tak tahu dan nak tahu. Dari itu, nak ke…tak nak ker…mahu or tak mahu aku nak  bagitau jugak…

  1. Menurut kajian data yang dilkeuarkan oleh Kantar WorldPanel menunjukkan daripada 5.47 juta isi rumah, Mamee mee segera dibeli oleh 4.2 juta isirumah di semenanjung Malaysia.
  2. Mamee membuat pelaburan sebanyak RM80 juta untuk teknologi dan mesin kerana Mamee percaya dengan teknologi terkini, dapat meningkatkan mutu rasa dan mendapatkan proses yang sama iaitu ‘pulling and folding’ seperti mee La Mian.
  3. Kejayaan terkini Mamee Double Decker dan Mamee Chef:
    • Mame Chef Curry Laksa rating Top 10 ‘Best Instant Noodles’ di dunia bagi tahun 2014 oleh www.theramenrater.com (blogger terkenal yang menetap di US dan sangat popular kerana posting beliau berkenaan mee segera yang telah beliau rasai di seluruh dunia. Sehingga kini beliau telah merasa/mencuba lebih dari 1,200 mee segera berbeza. Ulasan beliau adalah dari pandangan beliau sendiri dan bagi posting beliau yang terkini beliau telah memasukkan Mamee Chef di dalam ‘Annual Top 10 Best Instant Noodles in the World'. 
    • Penerima Anugerah Gangsa Putra Brand 2014 bagi kategori barangan makanan. Diterima pada 25hb April 2014 dan dinilai oleh pengguna di Malaysia. Anugerah ini dianjurkan oleh ‘Association of Accredited Advertising Agents Malaysia’ atau 4A.
    • Penerima Anugerah Kecemerlangan Frost and Sullivan Malaysia. Menerima anugerah ini selama 2 tahun berturut-turut. Anugerah Frost and Sullivan mengiktiraf inovasi dan amalan yang terbaik pelbagai industri di seluruh Malaysia.
 4.  Resipi Kejayaan Mamee Chef
·         Kolaborasi bersama Dato’ Chef Ismail
Dato’ Chef Ismail bekerjasama dengan Mamee Double Decker untuk mencipta resipi asli dan rasa yang menunjukkan citarasa Malaysia. Bagi menciptakan Mamee Chef, Beliau memastikan perisa dan citarasanya adalah sama dengan apa yang penduduk Malaysia makan di rumah. Perencah Mamee Chef Tom Yam dan Laksa Kari dibuat dari bahan-bahan yang segar untuk herba dan rempahnya.
·         Kondimen atau bahan perasa/perisa
Untuk memastikan Mamee Chef mempunyai rasa yang lebih baik, setiap paket Mamee Chef datang dengan bahan perasa yang dibungkus berasingan.Terdapat bahan perasa yang berbeza bagi setiap perisa seperti udang, tofu, cendawan shiike dan sayur-sayuran.
·         Halal

Sebagai barangan jenama Malaysia, Mamee-Double Decker sangat mengambil berat akan status halal prodaknya. Sebagai sebahagian daripada cara untuk mempertahankan sijil halal untuk semua produk dan kilang operasinya, Halalan Toyibban telah mengesahkan kepada Mamee-Double Decker bahawa semua amalan pengilangan adalah ditahap tertinggi untuk memastikan kualiti dan mutu kebersihan produknya terpelihara.


Gambar diambil dari blogger theramenrater sebagai bukti kalau korang tak caya.

11/06/2014

MAMEE CHEF DAY OUT - PART 4

Feel free to visit Facebook Mamee Chef

Assalammualaikum
Ok, ni last part.. penat dah aku berceloteh… hahaha!!! Phewww!!


Kemudian kami semua dibawa ke Mamee Jonker house dekat Jonker Street.. ok, mari tgk gambo.. tengok sampai abis tau.. ada aktiviti jugak… Sepanjang perjalanan ke Jonker House… penuh billboard Mamee-Double Decker… Betul2 punye marketing strategy kan… adalah beberapa yang sempat sy masukkan disini..




Patung cute..

Ada mug

Prodak Mamee-double decker and t-shirt pun ada

Kalu nak bergambar dgn mamat ni silakan… haku takut.. Ahahaha!!

Keychain.. yang sipi-sipi tu fridge magnet..

Collar pin..

Pen.. leh wat ole-ole..

Ini Mr. Danial tak silap… bos kat kedai ni.. tgh beri taklimat tentang jonker house… sebenarnya kat sini ada macam kedai makan… jual nasi ayam kepal… sedap… tapi haku dah kenyang… dah makan pun masa kat kilang… nyum nyum nyum.. 

Nilah Nasi Ayam Kepal ye adik2… sate tu tak termasuk.. huhu..

then, first group pegi workshop… jadi kami yang tinggal ni wat hal di bawah… sila lihat gambo Mamee monster tgh buat Mamee snack… ada tambahan 1 stage iaitu seasoning shower… sebab ada 2 perisa kan… ayam n bbq… tgk je lah ye..


Anak panah bio tak salah arah.. kang ada yang tak jumpa jalan… kuikuikui…

Anak panah bio tak salah arah.. kang ada yang tak jumpa jalan… kuikuikui…

Cik Alin tengah tekun mewarna… hihi…

Blogger2 yang lain juge…

Yang cantik ni hasil kreativiti aku… hahaha!!! Gelak anak2 aku nengok… pffttt!!

Nama jgn lupa tulis k, nnt tertukar pulak… kalu tertukar, aku amik yg lawa je… hahaha!!!

Packing..

Packing..

 Packing jugak..


Yeaa!!! Dah kuar… siap sudah…

Yeaa!!! Trip satu hari yang sangat berbaloi2… kalau ada masa, nak bawak anak2 datang sini… tapi nak tunggu muzium Mamee siap dulu… sekarang ni tengah renovate… Alang-alang pergi biarlah berbaloi2 kan… saya susah sikit nak cuti… hahaha!!!

Hadiah untuk yang kena tinggai..

Adehla….
Bye.. Wassalam..


See